Serviciile noastre

Consult oftalmologic
Consultul oftalmologic include:
- Discuții cu proprietarul privind istoricul animalului, atât în ceea ce privește problemele oculare observate, cât și despre starea generală de sănătate.
- Examinare clinică: observarea eventualelor modificări vizibile cu ochiul liber sau cu o lupă și o sursă de lumină. În această fază se verifică reflexele și reacțiile care indică dacă animalul vede sau nu.
- Examinare cu biomicroscopul: acesta este o lupă cu o sursă de lumină integrată ce permite examinarea segmentelor anterioare ale ochiului: pleoape, conjunctiva, suprafața ochiului, camera anterioară, iris și cristalin. Datorită măririi de până la 16 ori, se pot observa modificări discrete care cu ochiul liber de multe ori nu se văd.
- Examinare cu oftalmoscopul: pentru a vizualiza segmentele posterioare, în special fundul de ochi, care cuprinde retina și primul segment al nervului optic. Pentru acesta de multe ori este nevoie de dilatarea pupilei prin aplicarea unor picături, procedură deloc dureroasă, care nu cauzează discomfort.
- Tonometria: cu ajutorul unui aparat mic se măsoară presiunea intraoculară, iarăși o analiză rapidă și nedureroasă.
- Teste complementare cu diferite hârtii impregnate cu substanțe speciale, ce permit evaluarea cantității de lacrimă produsă, evaluarea integrității suprafeței oculare, permeabilitatea canalelor lacrimale.
- Ecografia oculară: permite examinarea structurilor interne în cazul în care acestea nu se pot examina cu lupele menționate, din cauza unor opacifieri severe ale ochiului.
Consultația în sine durează între 15-30 de minute, în funcție de complexitatea patologiei și cooperarea pacientului. La aceasta se mai adaugă alte 15-20 de minute pentru discuții cu proprietarul și stabilirea unui plan de tratament.
În majoritatea cazurilor nu este necesară sedarea animalului, consultul neimplicând durere sau disconfort. Există posibilitatea aplicării, la nevoie, a picăturilor cu anestezic local care nu afectează în nici un fel vederea sau starea generală.
În cazul prezenței unor semne de boală oftalmologică:
- ochi roșii,
- lăcrimare excesivă,
- secreții anormale,
- clipit mai frecvent,
- frecarea ochilor,
- aspect modificat al globului ocular,
sau oricând medicul veterinar curant solicită acest lucru.

Tratamente de specialitate
